Cuvantul cheie al acestui proiect de lege este, bineinteles, PLATA!
PLATA TVA in acest caz de la platitorii de TVA catre bugetul statului, direct, printr-un cont special, fara a mai tine cont de nimic: regulile fiscale stabilite de Codul fiscal pentru anul 2017, perioada impozabila (lunara, trimestriala, semestriala, anuala), faptul ca perioada de la care ar urma sa fie implementata ar urma sa se intercaleze cu perioadele de raportare in “vechiul” sistem… Probabil a fost scris in graba, pe picioare, cu “sete” de bani.
Guvernul in acest caz devine un HAIDUC, cel care ia de la platitorii de TVA (in mare parte privati) si da la cei cei din sistemul public. In sensul istoric, haiducii luau de la bogati si dadeau la saraci, fiind cautati si haituiti de reprezentatii puterii din acele perioade. Acum sensul e invers, iar haiducul reprezinta insasi puterea.
Motivele sunt si in acest caz discutabile, ca si in cazul Ordonantei 4/2017, care are scopul declarat de a dezavantaja munca la gri, de a scoate contractele de munca cu timp partial la nivelul lor “real”. Doar ca, din pacate, in mod real, Ordonanta 4 nu avantajeaza exact pe “beneficiarul” real – SALARIATUL – pentru ca angajatorul ii va plati contributia la asigurari sociale si contributia la asigurari de sanatate la nivelul salariului minim, doar la partea pentru angajator.
Ce inseamna acest lucru? Ca plata suplimentara la asigurari sociale nu reprezinta un plus la stagiul de cotizare la pensii, pentru ca nu se va cumula cu plata asigurarii angajatului. La fel si pentru constributia la asigurari sociale de sanatate – pe cine va avantaja? Pe salariat? Cum? Sunt intr-o dilema continua…
Pe de alta parte, proiectul privind plata defalcata a TVA (SPLITAREA TVA) se emite in plina perioada fiscala, cu incepere preconizata tot in plina perioada fiscala. Adica nu sfarsit de an, nu inceput de perioada fiscala, pentru a corela sistemul de declarare si plata de pana acum (pe baza de decont) cu plata directa prin conturi speciale. Probabil cei care vor avea sume de plata/de rambursat TVA la sfarsitul lunii august(optional) /septembrie (obligatoriu) vor trece fortat la un nou sistem si vor renunta la sistemul de declarare prin Decontul de TVA de pana acum.
Ramane de vazut daca aceasta gluma proasta va da peste cap sistemul fisal din Romania (ca un cutremru de 9,10 pe scara Richter) sau doar il va zgudui (cutremurul ar fi mai modest, de 4,5 pe scara Richter), urmand sa devina si functional. Totusi, rog insistent pe cei cu putere de decizie sa pregateasca aceasta perioada de implementare, sa il testeze, sa ii analizeze efectele, nu doar sa il publice in Monitorul Oficial, iar participantii la mediul economic (persoane juridice, insitutii publice, persoane fizice) sa fie doar pus in fata faptului implinit. Sau sa renunte la el, ca in cazul IVG-ului si a proiectului de impozitare pe cifra de afaceri.
Societatea romaneasca se maturizeaza, nu mai are nevoie de experimente. Ar trebui poate ceruta o opinie a unor experti in drept fiscal de la nivelul Uniunii Europene, care nu ar avea motive de a da opinii nefavorabile, pentru ca pana la urma Romania este parte a Uniunii Europene, cu toate incapacitatile sale de adaptare si cu dorinta continua de schimbare, de dragul schimbarii si a intrajutorarii nemuncii si a sistemului de stat.
Conform proiectului de lege Guvernul doreste sa instituie un sistem de plata defalcata privind TVA, prin care firmele sa fie obligate sa isi deschida conturi separate de TVA, la Trezorerie sau la banci, in lei sau in euro. Pana aici pare simplu. Doar ca pana la a fi simplist mai e putin.
Conform art. 2 pct. (1) din Proiect: “Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art.316 din Codul fiscal au obligatia de a deschide conturi distincte pentru incasarea si plata TVA.” Aceeasi obligatie va fi instituita si pentru institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA.
Obligatia nu se va aplica pentru persoanele neinregistrate in scopuri de TVA care vor avea doar obligatia de a plati TVA-ul aferent facturilor de achizitie in contul furnizorilor respectivi.
Institutiile unde se vor deschide conturile speciale de TVA sunt, conform art.4 alin.(1):
- unitati ale trezoreriei statului – de catre institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA;
- unitati ale trezoreriei statului – de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conf.art.316 Cod fiscal, care au conturi deschise la trezorerie;
- unitati ale trezoreriei statului sau la institutii de credit – de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conf.art. 316 Cod fiscal, pe baza optiunii acestora;
- institutii de credit – pentru orice incasari in valuta, pentru persoanele prevazute mai sus.
Conturile speciale de TVA vor avea in structura lor sirul de caractere “TVA” si se vor putea deschide:
- automat, de catre institutiile in cauza, fara costuri din partea beneficiarilor, daca nu se vor efectua operatiuni prin aceste conturi si daca in termen de 90 de zile de la comunicare clientii nu isi exprima optiunea;
- la cererea clientilor sai, caz in care conturile deschise automat vor fi inchise tot automat, la expirarea celor 90 de zile de la comunicare.
Se ridica din textul proiectului de lege numeroase semne de intrebare, inca de la prima lecturare a acestuia:
- Cum vor fi generate extrasele electronice de cont de catre trezorerie pentru conturile de TVA deschise acolo, cand in prezent sistemul lor de comunicare este cel mai greoi din Romania, iar perioada de tranzitie practic nu exista?
- Cum vor fi achitate sumele aferente TVA la platile cu cash/card bancar la unitati de vanzare cu amanuntul (gen benzinarii etc) unde numarul de clienti este de ordinul zecilor sau sutelor de mii pe zi, doar pe baza de cod fiscal?
- Cperatiunile de mai sus se vor efectua pe baza unui decont/extras, dar efortul logistic, contabil si celelalte costuri probabil le vor depasi pe cele ale intarzierilor la plata din sistemul de azi?
- Obligativitatea deschiderii conturilor de TVA inclusiv de persoane aflate in stare de insolventa, nu va mai permite ajustarea TVA reglementata foarte recent de Legea 177/2017 care modifica OG 3/2017, care modifica la randul sau Legea 227/2015 privind Codul fisca?
- Sistemul foarte drastic de amendare ( procentual de la 10% la 50%, cat si valoric de la 2000 la 4000 lei) ar trebui sa inlocuiasca sistemul de plata a accesoriilor aferente platii cu intarziere a TVA la stat din prezent?
- Aceste amenzi nu sunt descurajante pentru un mediu de afaceri local timid si in continua adaptare, prin multiplele schimbari fiscale care au loc in perioada de derulare a unui cilcu economic, cu singurul scop de a aduce mai multi bani la buget?
- Cum este respectat principiul predictibilitatii impunerii din articolul 3 Cod fiscal, care prevede: “e) predictibilitatea impunerii asigură stabilitatea impozitelor, taxelor și contribuțiilor obligatorii, pentru o perioadă de timp de cel puțin un an, în care nu pot interveni modificări în sensul majorării sau introducerii de noi impozite, taxe și contribuții obligatorii”. Amenzile in acest caz sunt cu mult majorate fata de sistemul actual, iar erorile la care se aplica (nu rea intentie) pot lesne decurge tocmai din lipsa de aplicabilitate intr-un laborator de analiza in faza initiala?
- Aceasta masura nu este una asemanatoare celorlalte masuri, tip Impozitul pe venituri din gospodarii, Impozitul pe cifra de afaceri, pentru care nu exista baza logistica de aplicabilitate si posibilitate de adaptare “din mers”, la care s-a renuntat in mod neprofesionist, dupa nepermiterea impunerii acestora din partea Uniunii Europene?
- Cum isi imagineaza guvernantii ca se poat adapta mereu si mereu IMM-urile noastre, care isi creeaza bugete de venituri si cheltuieli la sfarsitul anului fiscal pentru anul urmator? Sa nu uitam ca IMM-urile nu au puterea decizionala a institutiilor de stat sau a multinationalelor, dar au ponderea cea mai mare la veniturile PIB-ului, iar gradul lor de corectitudine fiscala este mai ridicata ca a companiilor mari.
- Cum vor mai avea curajul posibilii investitori (romani si straini) sa demareze afaceri in Romania, sa creeze locuri stabile de munca, sa adauge valoare si bunastare mediului economic si social?
Greu de raspuns la aceste intrebari.
Textul Proiectului de Ordonanta poate fi descarcat de aici.
Autor: Cobzaru Paula
Expert contabil si Lichidator judiciar
Comentarii recente